L'Eco Xarxa del Montseny és una associació de ciutadans de la bioregió del Montseny, units de forma continuada per crear espais econòmics complementaris a l'economia oficial, així com mecanismes de suport, ajuda mútua i aprenentatge, en base a criteris de sostenibilitat ecològica, proximitat i solidaritat.
Fem ús d'una moneda local (també dites socials, paral·leles, complementàries, o apropiades), l'Eco Seny, per permetre el funcionament d'un sistema d'intercanvis multirecíprocs a la regió, sense fer ús del diner.
També ens ajuda a l'hora de generar i organitzar espais de consum i de produccions que es relacionen amb espais externs a la regió, on combinem l'EcoSeny amb l'Euro.
Basem la nostra economia local en:
1. els intercanvis regionals, directes o amb EcoSenys, a través de la Xarxa d'Intercanvi del Montseny
2. les compres col·lectives a través de la Central de Compres de l'EcoXarxa, i
3. la producció col·lectiva de determinats béns de consum per comercialitzar fora de la regió a través dels Espais de Producció de l'EcoXarxa.
4. NOU: Des Gener 2010, comença a funcionar el sistema de moneda virtual de la Xarxa Ecoseny. Utilitzem el programa anomenat CES, (Community Exchange System) un programa informàtic per xarxes amb moneda social i alhora una plataforma web que uneix 172 xarxes d'arreu del món. Des d'ara l'Ecoseny és una d'aquestes xarxes. Aquesta moneda virtual es complementarà amb els bitllets físics que ja porten quasi un any circulant.
D'aquesta manera podem crear un nou nivell d'activitats socials i econòmiques més proper, en base a formes autogestionàries, lliures, ecològiques i basades en la solidaritat i els mètodes de presa de decisió del cercle i el consens.
Ens basem en les moltes experiències dutes a terme al món, que ens ensenyen com construir models d'economia més propers, a una escala humana i bioregional, que complementen l'economia del diner oficial.
A més d'aquests espais en el camp econòmic, centrals a la xarxa, hi ha 7 altres àrees en les que organitzem tallers, seminaris, cursos i altres activitats:
1. Àrea d'ecologia
2. Àrea de salut holística i creixement personal
3. Àrea d'infància i pedagogia
4. Àrea de noves tecnologies
5. Àrea d'art, artesania i cultura
6. Àrea d'agricultura
7. Xarxa d'Internet Lliure i Sense Fils
Tothom està convidat a unir-se a l'EcoXarxa, només cal adherir a la Carta de Principis de la Xarxa i participar de forma activa i responsable, començant per ser Pro-sumidors, és a dir productors i consumidors alhora, així com actuar de forma ètica, honesta i col·laborativa.
Creiem que la xarxa no és una utopia, sinó el camí cap a la utopia; un camí d'aprenentatge i pedagogia social que ens permeti sortir de patrons de vida alienats i aïllats del model urbà neolliberal, per poder crear formes de vida més plenes, comunitàries, sostenibles i col·laboratives.